EIRA finaledager
Hva er EIRA?
EIRA er et skreddersydd vekstprogram for helseteknologiselskaper i tidlig vekst. Her får de støtte til forretningsutvikling og skreddersydde aktiviteter som skal bidra til å gjøre veien fra markedsadgang til skalering kortere. De får med andre ord hjelp til å teste løsningen eller forretningsmodellen, og gjerne i samspill med relevante aktører.
Norwegian Smart Care Cluster og Valide helse ved Therese Oppegård leder programmet, og vi på EITRI bidrar, i sammen med Norway Health Tech, Oslo Cancer Cluster, The Life Science Cluster og inkubatoren Aleap.
Stiftelsen Teknologiformidling støtter testingen gjennom nettverket til testsenteret Norwegian Smart Care Lab.
Dette er tredje kullet i EIRA, og fra kull 2 kan vi nevne kjente og kjære EITRI navn som Eupnea, Trigo og Dynamon, og i første kullet var Grasp med.
EIRA programmet har gått over 6 måneder fra starten i Oslo i desember og avsluttet med finaledag på EITRI, samt deltakelse under DigitalHelse2024 dagene etter.
Omvisning i Bergen
De som hadde muligheten til en tidlig start på dagen, fikk være med på omvisning på Haraldsplass Diakonale Sykehus. Der fikk de treffe et sykehus som ønsker å ligge i forkant ved å ta i bruk ny teknologi. De har tidligere enn andre en stor andel eldre pasienter, og må tenke og jobbe smart. Inspirerende for våre oppstartsselskaper å se hvordan godt privat-offentlig samarbeid kan fungere, og at de gjerne kan være testpartnere. Vi rakk også en svipptur over gaten innom Forskningsenhet for helseundersøkelser (FHU), som kan ta på seg oppdrag med å utføre testing eller kliniske studier for nye løsninger som må bevise at de virker og gir nytte til de som trenger det. Teamet har stor fleksibilitet, og kan være smidige for å hjelpe oppstartsselskap med alt fra design, protokollskriving til gjennomføring av en slik verifisering av behandling eller test av digitale løsninger. Begge stedene er viktige i “Testbyen Bergen”!
Finaledager
På EITRI hadde vi en strukturert mentor sesjon: «Gründers Roundtable». Selskapene presenterte seg selv og sitt, og la frem enn strategisk utfordring som ble diskutert med en gruppe mentorer. Med bergensk ydmykhet kan vi si at vi fikk et stjernelag i sofaen den dagen; Dagfinn Halseth (NeoConsulting), Hilde Holdhus (Sarsia), Paal Larsen (Terravera foundation/Meltwater), Rønnaug Heltne (investor, jurist, sykepleier tilknytta Connect Ban) og vår egen Ådne Iden Høiland.
Målet var at gründerne skal sitte igjen med nye perspektiver og verdifull input de kan ta med seg i det videre strategiske arbeidet.
I tillegg til at bedriftene får gode råd for veien videre, ønsket vi også at mentorene skulle få ny innsikt og kunnskap av å delta i disse sesjonene – de fikk se litt hva som rører seg innen helseteknologi, akkurat nå, på tvers av landet.
Hilde fra Sarsia sa det godt: “Det var mange spennende selskaper, og gøy også å høre på de andre mentorene - jeg likte dette formatet”.
Det var fantastisk inspirerende for oss på EITRI å få være vertskap for EIRA kull3, og i sammen med Norwegian Smart Care Cluster viste vi frem selskapene på stand og under Pitch & aperitiff på Digital Helse 24.
Hvem er så dette spennende kull 3?
Her får du lynpitchen fra Pitch & aperitiff fremført på imponerende vis av Therese, på både inn- og utpust:
Noba gjør livet enklere og bedre for personer med IBS, eller irritabel tarm sykdom. Forskning har vist at det å følge en LAVfoodmap diett er stor hjelp for pasientgruppen, men dette er svært vanskelig for pasienter å følge på egenhånd uten hjelp av fagpersonell. Med Noba får man den kliniske ernæringsfysiologen rett i lomma, og daglig hjelp til å følge opp denne dietten som gjør livet bedre.
Medicue har utviklet et digitalt verktøy for å styrke pasientmedvirkning i diagnostikk, oppfølging og behandling. Gjennom Medicue får behandler større innsikt i pasientens sykehistorie, symptomer og behov, og det gir også behandler god mulighet til å være tett på pasienten over tid. I dag har de et hovedfokus på øyehelse og tannhelse, men løsningen kan brukes bredt på tvers av helsevertikaler.
Munn og tannhelse er også noe Tannhelsehjelpen jobber med. Tannhelsehjelpen knytter den offentlige tannhelsetjenesten sammen med helse- og omsorgstjenesten for å gi trygge og gode tjenester for pasientene, uavhengig av lokasjon.
Aidency utvikler banebrytende løsninger for livreddende akutthjelp. I en akuttsituasjon er hvert sekund viktig, og Aidency har utviklet et medisinsk kit med legemidler som kan redde liv i akuttsituasjoner.
Jeg vet ikke om dere la merke til den hvite ballen som føyk litt rundt i gangene her i sted og spilte musikk? (se film lenger nede). Det var Muzziball, en interaktiv sanseball med lyd og lys som er spesielt utviklet for at mennesker med kognitive utfordringer skal ønske å bevege seg.
Kliniske studier er selve grunnmuren i nye behandlinger som skal ut i samfunnet, men visste du at det er utrolig vanskelig å orientere seg om hvilke studier som finnes? Dette har Inform Life laget en løsning for gjennom en skreddersydd søkemotor for kliniske studier.
For de i salen som er sykepleiere eller lege så har dere kanskje satt kateter på en kvinne før, og er kjent med at de ikke er enkelt å få til alene på en trygg og steril måte. Dette har Sulacare funnet en løsning på, gjennom sitt unike hjelpemiddel spesielt utviklet for kateterinnleggelse på kvinner.
Hiquid Food leverer frysetørket råvarebasert sondeernæring for pasienter med gastrostomi. Hiquid Food blended soups inneholder bare pulver av frysetørket kjøtt, fisk, belgfrukter, grønnsaker, frukt, bær og urter. Ekte mat bygget på gode økologiske norske råvarer.
Se for deg at du kunne tatt ei blodprøve hjemme i din egen stue istedenfor å reise inn på legesenteret, men at legen din allikevel ville fått prøvesvaret inn i systemet i løpet av minutter? Det er faktisk mulig ved hjelp av selvtesten til Tigeni, som leverer en «point of care» løsning og en digital plattform som er klar til å integrere med helsetjenestens systemer gjennom Norsk helsenett.
Selv om vi har fått Covid litt på avstand har vi alle friskt i minne hvor fort det viruset spredde seg og hvor fort antibac ble en naturlig del av hverdagen. Tenk om antibac’en regelrett kunne blitt integrert i alle ting vi omgir oss med! Spectrum Blue utvikler et unikt komponent som desinfiserer overflater fra sopp, bakterier, virus og alger. Maler du f.eks et rom på en institusjon med maling tilsatt dette stoffet, vil selve veggen i seg selv være «desifiserende» gjennom virus/bakterier/sopp vil ikke kunne feste seg. Det høres kanskje helt science fiction ut, men det er faktisk sant og teknologien er grundig testet ut av fagmiljøer.
Ta gjerne kontakt med oppstartsselskapene om du ser at de løser et problem dere har, om du er interessert i å få til samarbeid, eller som mulig investeringsobjekt. Eller er du interessert i å bli med i kull 4? Ta også kontakt!
Vi takker for laget for denne gang, heier på dere og håper å se alle sammen stikke seg frem i ulike sammenhenger der dere forteller om hvordan dere har lykkes i markedet! Og husk - er dere i Bergen, er dere er alltid velkommen på vafler en fredag kl 13 :)
PS: Vi brukte også anledningen til å la alle de godt og vel 600-700 konferansedeltakerne gå rundt med nøkkelbånd med EITRI logo disse to dagene, og vi håper med dette at vi har nådd lenger ut med budskapet om at EITRI er et spennende sted for de som løser dagens problemer, ved å samle gode folk som lager løsninger for fremtiden.